Stel je voor dat elke stad duizenden groene balkons zou hebben... Hoe fleurig en vrolijk zou dat zijn. En hoeveel plezier zouden inheemse bijen, hommels en vlinders daarvan hebben! 

Om van al die vierkante meters op de eerste verdieping en hoger hemelse tuintjes voor mens en natuur te maken, organiseren Suzanne en Friederike van het instagram-account spreadyourbalconylove en het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) dit jaar de tweede editie van de Bloeiende Balkon Prijs. Deze wedstrijd is in 2023 door Suzanne en Friederike in het leven geroepen om balkoneigenaren te inspireren om meer met hun balkon te doen. 

Wat is het idee? 

Met De Bloeiende Balkon Prijs willen we iedereen met een balkon aansporen om deze onder handen te nemen en aantrekkelijk(er) te maken voor balkonbezoekers zoals insecten en vogels. Een herindeling, een upgrade, een complete make-over, alles mag. Balkontuinieren is fun en voor iedereen. Jij krijgt een mooier balkon en helpt daarmee ook nog eens de natuur. 

Hoe kun je deelnemen?

Deelnemen kan in twee categorieën: het Bijenbalkon of het Moesbalkon. 

Het Bijenbalkon: tover jouw balkon om in een paradijs voor inheemse insecten en vogels. Ga aan de slag met inheemse planten en insectenhuisjes en probeer zo veel mogelijk inheemse soorten naar jouw balkon te lokken. 

Het Moesbalkon: creëer een feestmaal voor jezelf én voor de bestuivers van je planten. Je hebt geen tuin nodig om groenten en fruit te kweken, dat kan op een balkon net zo goed. 

 Laat in maximaal drie foto’s zien en in maximaal honderd woorden weten waarom jouw balkon zo goed in één van deze twee categorieën past. Heb je een grote bak op je balkon staan met allerlei inheemse planten waar bijen en vlinders van genieten of ben je met je partner op driehoog tomaten aan het kweken? We zijn benieuwd!

Ik moest echt huilen toen ik hoorde dat ik had gewonnen. Je balkoniert voor jezelf, maar als iemand, die er verstand van heeft, je een compliment geeft, dan is dat zo geweldig! 

Winnaar Bijenbalkon Bloeiende Balkonprijs 2023

Wie zitten er in de jury?

Alle inzendingen worden beoordeeld door een jury van experts. De jury bestaat uit Suzanne de Boer & Friederike Joppen, Caspar Janssen en Nynde de Wit.

Suzanne de Boer (het.bloembalkon) en Friederike Joppen (De Balkonie) zijn de oprichters van de Bloeiende Balkon Prijs en denken ook dit jaar weer mee over welke inzendingen in de prijzen zullen vallen.

Caspar Janssen (casparjanssen) is journalist en schrijver van onder meer het boek ‘Het Bijenbalkon’. Voor dit boek toverde hij zijn betonnen stadsbalkon om tot een jungle waar een paar honderd insectensoorten op afkwamen. 

Nynde de Wit (bijenbalkon) is vrijwilligster bij de Bijenstichting. Ze schrijft blogs over hoe je een biodiverse en bijvriendelijke balkontuin kan creëren. ‘Ik geloof echt dat je met een paar potten en biologische, inheemse planten al zoveel verschil kunt maken voor de beestjes in je buurt!’ 

Wat kun je winnen?

Voor beide categorieën is er het volgende te winnen:

· Voor de eerste plaats hebben we het boek ‘Herken wie ik ben: de natuur in beeld op herkenningskaarten’ van Jasper de Ruiter (jaspertringa). Met deze handige veldgids leer je snel en makkelijk planten en dieren op naam te brengen. En het boek ‘Balkongeluk’ van Suzanne de Boer & Friederike Joppen.

· Voor de tweede plaats hebben we een toffe vogel verjaardagskalender ontworpen door Berber Maarsingh (berbermaarsingh). Deze kalender heeft niet alleen voor elke maand een tekening en een bijbehorende woordgrap maar ook een kort, informatief stukje met een onderzoek over de betreffende vogel. Zo leer je hem echt even kennen!

· En de derde prijs is een pakket biologische bloembollen naturalbulbs. 

Tuiniertips

·Met biologische planten maak je de natuur en de insecten een stuk blijer. Ze zijn zonder gifstoffen en in de buitenlucht gekweekt. De planten zijn sterker, omdat die bij een biologische kweker de kans krijgen stevig te wortelen, daarna gaat de aandacht pas naar de bladeren en bloemen. Je hebt dus wel meer geduld nodig: de planten groeien pas op jouw balkon en komen daar tot bloei.



· Kies voor biologische potgrond. Het liefst een biologische variant zonder turf. Turf is een fossiele brandstof, waarvoor veengebied wordt afgegraven. Daarbij komt CO2 vrij. 

· Probeer een bloeiboog op je balkon te creëren, zodat elke seizoen wel iets bloeit voor de insecten. 

· Ga voor inheemse bloemen, die al eeuwenlang in Nederland voorkomen. Deze zijn voor de Nederlandse insecten het beste maaltje.

· De ene groente is de andere niet. Zorg voor variatie in je moestuin. Wil je bijen aantrekken? Ga dan bijvoorbeeld voor courgette, broccoli en bieslook. 

· Gebruik voor je moestuin alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Kies bijvoorbeeld voor larfjes van het lieveheersbeestje om luizen te bestrijden. Die kun je online kopen. 

Belangrijk

· De foto’s blijven eigendom van de makers.

· Heb je huisdieren en/of kleine kinderen? Let dan goed op dat je in je enthousiasme geen bakken en krukken etc. neerzet die als opstapje of trapje dienst kunnen doen. Dieren en kinderen zijn nieuwsgierig en houden van klimmen. Dat is op een balkon een tricky combinatie.

Doe je mee?

· Mail je foto’s en tekst naar nienkeprins@nibi.nl *

· Je kunt deelnemen van 13 mei tot en met 20 juni 2024

· Je kunt binnen elke categorie één keer meedoen. 

* Door deelname aan de wedstrijd geef je het Nederlands Instituut voor Biologie en @spreadyourbalconylove toestemming om jouw ingestuurde foto te gebruiken op onze sociale-mediakanalen, uiteraard met naamsvermelding. 

Doe je mee? Vorig jaar waren er 50 balkons te bewonderen, wie weet halen we nu wel de 100! Volg debloeiendebalkonprijs2024 om alle inzendingen te zien. Veel plezier!