Is de lente nou wel of niet begonnen? Ik vind het regelmatig nog behoorlijk koud en baal soms dat ik geen handschoenen bij me heb als ik op de fiets zit.
Op mijn balkon bloeit al de Beemdkroon en staan de blauwe druifjes er mooi bij, de Cosmea bloeit en in het bijenhotel zijn al een paar boekingen. Alleen het schoonmaken van mijn balkon stel ik maar uit, omdat het weer zo vaak slecht was.
Herken je dat ook?

Overal liggen dorre blaadjes, eenjarige bloeiers staan er zielig bij, potten met aanslag. Houten vlonders en meubeltjes, die een opfrisbeurt kunnen gebruiken.
Hoe ga je aan de slag?

Olie of beits

Als je een houten vloer op je balkon hebt, is het belangrijk om hem goed te onderhouden en ieder jaar te behandelen met olie of beits. Hierdoor voorkom je gladheid en houtrot. Dus alles van de vloer en eerst met een zachte bezem de vloer schoonvegen. Daarna kun je de vloer schoonmaken met een zachte spons en een sopje met groene zeep.
Laat de vloer goed drogen voordat je verdergaat met de volgende stap.
Behandelen met olie of beits kun je het beste doen bij droog en bewolkt weer.

Zowel lijnolie als houtsbeits beschermen het hout van binnenuit tegen vocht en helpen vergrijzing van het hout voorkomen. 

Olie zorgt voor een natuurlijker resultaat, maar moet je vaker aanbrengen dan een beits.
Hetzelfde geldt voor je houten meubeltjes. Het beste is om ze binnen te zetten als het najaar en winterse weer begint of als het in de zomer flink regent.
Ik heb geen opbergruimte, maar schuif de stoeltjes gewoon onder de bank. Hebben ze wel buiten op je balkon gestaan, dan is de kans groot dat zij een onderhoudsbeurt nodig hebben. Dus schoonmaken en daarna in de olie of beits.

Wil je het huiselijke gevoel op je balkon compleet maken? Geef je buitenkleed een sopje en hij is weer klaar voor gebruik.

Potten soppen

De eenjarige bloeiers kunnen op de composthoop en de lege potten krijgen een sopje. Wrijf met een spons of borstel je potten in met het sopje en laat dit een tijd intrekken. Spoel ze daarna heel goed af.
Voor terracottapotten kun je in een emmer vullen met een scheut (schoonmaak)azijn. Naarmate de azijn intrekt verdwijnen de witte kalkvlekken en de groene aanslag.

En dan….. is je balkon klaar voor het balkonseizoen. Ik heb me laten vertellen dat de temperaturen komende week gaan stijgen.

P.S. Wil je plantentips voor je balkon? Volg dan bij ons een balkonworkshop


We geven ook workshops over stekken en kamerplanten.