We kunnen niet zonder de bij en de hommel en alle andere bestuivers! Deze kleintjes zorgen namelijk voor de bestuiving van ons voedsel. De populatie insecten neemt de laatste jaren flink af en daarom is het maar al te belangrijk dat er stuifmeel- en nectarbronnen zonder gif te vinden zijn op jouw balkon.
De bijen en hommels overwinteren en hebben heel vroeg in het voorjaar al nectar en stuifmeel nodig om aan te sterken en zich klaar te maken voor het seizoen. Dit kunnen ze vinden bij de vroegbloeiende bloembollen.

Voorjaarsbloeiers plant je in het najaar. Een koele bodemtemperatuur is belangrijk, dus wacht even tot de warme nachten voorbij zijn. Soms is dat pas eind oktober.

Hoe plant je bloembollen?


Plant de bol 2 keer zo diep als hij hoog is en zorg ervoor dat je hem in de aarde zet met de punt omhoog.
Tussen de bollen kun je 1 boldikte laten. 


Neem een pot met een gaatje in de bodem, zodat er geen water in de pot blijft staan en de bollen niet gaan rotten.
Je kunt de bollen per soort in een pot doen, maar ook laag voor laag planten, zodat je maanden plezier hebt van één pot. Plant de laatbloeiers, zoals tulpen, in de onderste laag en de vroegbloeiers, zoals krokussen, in de bovenste laag met tussen elke laag bollen een laag aarde.

Plant de bollen nooit op een dag dat het hard regent of als het vriest. De kans bestaat dat de bollen hierdoor verrotten of bevriezen. Zet de pot op een plek waar de bollen zon krijgen. Geef ze water als het al een tijd niet heeft geregend en waak ervoor dat de aarde niet te nat is.
De bollen zijn winterhard en kunnen wel tegen een beetje koude. Verwacht je een strenge winter ver onder de -5 graden, dan is het goed om een beschermende laag toe te voegen van bladeren, stro of houtsnippers.

Heel veel plantplezier en op naar een kleurrijk voorjaar!