De Verenigde Naties hebben 22 mei uitgeroepen tot internationale dag van de biodiversiteit. Met deze dag willen ze mensen bewust maken van het belang van biodiversiteit.

Biodiversiteit

Met biodiversiteit wordt de variatie bedoeld aan dieren- en plantensoorten op aarde. Doordat het klimaat verandert, krijgen steeds meer dieren- en plantensoorten het moeilijk.

Jouw stadsbalkon is eigenlijk een kleine tuin. En met jouw tuin op hoogte kun jij bijdragen aan de biodiversiteit.
Bijen, hommels, vlinders en andere bestuivers zijn belangrijk. Ze zorgen voor de bestuiving van de planten, niet alleen van de mooie margrieten en goudsbloemen, maar ook van de bloemen van de aarbeien- en tomatenplanten. Zonder bestuivers geen fruit en groenten.

Balkontips

Wil je dat bijen, hommels en vlinders je balkon kunnen vinden, zet dan bloeiende planten langs de reling. Bloemen met open hartjes en kelken zijn favoriet, daarin kunnen de dieren het makkelijkst bij de nectar. En hoe meer (inheemse) bloemen, hoe beter, dus ga voor bossige planten en zet je balkon lekker vol.

Ga je voor vaste planten, geef diertjes dan de kans te overwinteren. Leg herfstblad op de aarde en breek pas in het voorjaar dorre stengels af. Tegen die tijd zijn de diertjes wel uitgevlogen.

Als je voor biologische planten gaat, ga je niet alleen voor gifvrij, maar ook voor sterkere planten. Biologische planten zijn vaak nog heel klein als je ze koopt, maar ze hebben op de kwekerij de kans gekregen goed te wortelen voordat ze de hoogte in gaan. Op jouw balkon beginnen ze flink te groeien en komen ze tot bloei.

Hang vervolgens een insectenhotel op je balkon en je levert een prachtige bijdrage aan de natuur waar je zelf ook van geniet. Je eigen stukje groen in de stad maakt je een blijer mens.

Doe mee! 

Ben je trots op je balkon en wil je die in het zonnetje zetten?
Doe dan mee met De Bloeiende Balkon Prijs 2024! Lees hier meer.

En volg je op Instagram het account spreadyourbalconylove al? Elke maandag zetten we een balkon van een van onze volgers in de spotlight. En dat kan die van jou zijn. Stuur een bericht als je interesse hebt.